Istraživanje pokazalo kako je zbog Salaha islamofobija u Liverpolu opala

Istraživanje su proveli Ala’ Alrababa’h, William Marble, Salma Mousa i Alexandra Siegel, koji su pokušavali dokazati kako izloženost slavnima iz drugačije društvene pripadnosti može smanjiti predrasude

Može li izloženost slavnim osobama koje dolaze iz drukčijih sfera života smanjiti predrasude? Ako je suditi po Liverpoolu i Mohamedu Salahu, može. Ala’ Alrababa’hWilliam MarbleSalma Mousa i Alexandra Siegel uspjeli su dokazati kako je nakon njegovog dolaska islamofobija u Liverpoolu pala!

Zašto baš Salah?

Ekipa iza istraživanja uzela je Salaha za primjer, budući da je on ponosni musliman koji to pokazuje na terenu, te zbog njegovog strelovitog uspona ka slavi u Liverpoolu.

Uz Salaha, kao mjerilo islamofobije uzeli su 936 zločina iz mržnje u općini Merseyside (u kojoj se nalazi Liverpool), 15 milijuna tweetova nogometnih navijača iz UK i ankete 8.060 navijača Liverpoola.

Rezultati su nevjerojatni

Istraživači su pronašli da je broj zločina iz mržnje pao za 18,9%, dok niti jedan drugi oblik zločina nije doživio ni približno takav pad.

Uz to, pronašli su da su navijači Liverpoola upola manje objavljivali tweetove koji su bili protiv muslimana (pad sa 7,2% na 3,4%).Što se samih anketa tiče, da se zaključiti kako je rezultat ovakvog pada islamofobije povećana upoznatost s Islamom. Istraživanje navodi kako pozitivan doticaj s bitnim ljudima određene društvene skupine može otkriti nove informacije koja daje ljudskost toj društvenoj skupini, čime se smanjuju predrasude i stereotipi.

Puno istraživanje možete pročitati na sljedećoj poveznici.

 

Admin

Author: Admin