Dolar ojačao premda se očekuje smanjen američkih kamatnih stopa

Foto: Ilustracija – balkaninfo.org
LONDON – Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga se tjedna oporavila od pada tjedan dana prije, premda se očekuje smanjenje ključnih kamatnih stopa američke središnje banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 97,35 bodova, blizu najviše razine u dva tjedna.

Pritom je američka valuta u odnosu na europsku ojačala 1,1 posto pa je cijena eura pala na 1,1210 dolara.

U odnosu na japansku valutu tečaj dolara porastao je, pak, 0,4 posto, na 108,55 jena.

Podršku dolaru pružili su solidni pokazatelji iz američkog gospodarstva, kao što su oni o rastu prometa u maloprodaji, što je odagnalo strahovanja od prevelikog usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Ipak, očekuje se da će američka središnja banka smanjiti ključne kamatne stope. Vjerojatno ne već na sjednici sljedećeg tjedna, no velike su šanse da će to učiniti u srpnju.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 23 posto šansi da će Fed smanjiti kamate već sljedećeg tjedna, a 87 posto da će to učiniti u srpnju.

Unatoč tome, dolar jača jer se procjenjuje da bi, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji, američko gospodarstvo moglo bolje podnijeti negativne posljedice trgovinskih tenzija nego ostale zemlje.

“Dolar je ojačao zbog negativnih globalizacijskih vijesti jer domaća potražnja u SAD-u djeluje dovoljno snažna da bi se nosila s negativnim posljedicama trgovinskih sukoba”, pišu analitičari banke Morgan Stanley u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dok se rast globalnog gospodarstva usporava, ulagači se plaše da bi Washington mogao nametnuti carine na uvoz iz Europe i Japana, što bi moglo navesti središnje banke u svijetu na popuštanje monetarne politike pa bi dolar mogao dobiti relativnu prednost.

“Ostale su zemlje, čini se, manje otporne na trgovinske tenzije zbog veće izloženosti globalnoj uvoznoj potražnji, ovisnosti o izvozu proizvoda i nedovoljnoj domaćoj potražnji”, smatraju analitičari Morgan Stanleyja.

A trgovinske napetosti između SAD-a i Kine još uvijek traju. Ulagači se nadaju pozitivnim pomacima na sastanku skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava krajem lipnja.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je ovih dana kako ima osjećaj da bi se dogovor mogao postići, no ponovno je zaprijetio povećanjem carina na kineski uvoz ako ne bude napretka u razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na skupu G20.

Kineski mediji, pak, pišu kako će Peking oštro uzvratiti ako SAD nastavi podizati tenzije i da se ne žuri obnoviti trgovinske pregovore.

Autor/izvor: SEEbiz / H

Admin

Author: Admin