Balkanski kartel: Braći Gačanin blokirano 400.000 KM

Foto: Vijesti.ba

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zbog pranja novca pretresa stambene i pomoćne objekte, kao i vozila, na širem području BiH. Obavljeni su za sada pretresi u Sarajevu i Mrkonjić-Gradu. Riječ je o međunarodnoj akciji “Balkanski kartel”.

– Istraga se u predmetu kodnog naziva “Balkanski kartel” vodi protiv dvije fizičke i jedne pravne osobe za krivično djelo pranja novca iz člana 209. Krivičnog zakona BiH – kazao je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Pod istragom su, kako saznajemo, braća Mirza i Ervin Gačanin iz Buča Potoka.

Oni su, prema navodima iz izvora bliskih istrazi, povezani sa Smailom Šikalom i Davidom Cufajem, koji su uhapšeni u Peruu zbog droge.

Također, SIPA je danas blokirala račune braći Gačanin u pojedinim bankama u Sarajevu na iznos od 400.000 KM. Sumnja se da je taj novac na računima završio od pretprodaje droge.

Braća Gačanin, kako saznajemo, nedostupna su organima gonjenja i većinom borave na relaciji Holandija – Ujedinjeni Arapski Emirati. Oni imaju određene nekretnine u Dubaiju.

Operacija koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca obuhvata ukupno pet zemalja (Holandija, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina).

Osobe koje su pod istragom u Bosni i Hercegovini, osumnjičene su za krivično djelo pranja novca.

(Vijesti.ba)

Admin

Author: Admin